La trilogia estrambòtica: manifest visual

Volia realitzar una empresa inèdita: presentar l’Estrambotisme al món mitjançant una gran exposició. Anunciar-ho. Un naixement proclamat amb un altre naixement: el de l’Estrambotisme juntament amb el de la Venus. Una trilogia de pintures colossals. La primera i més rellevant, la icona, es basaria en una de les obres dels pintors que, quan era petit, em fascinaven: Boticelli.
 
“Naixement de Venus”, una composició estàtica, rígida, amb un dibuix exquisit. Colors suaus i éssers mitològics. Una obra que em va impactar profundament. Des del moment en què la meva àvia, la senyoreta Negra, ingressava el seu sou de mestra al banc i, com a regal, rebia un llibre. Diners per a llibres de reproduccions modestes, d’una edició barata. Edició de banc.
 
Les mides, colossals. Propietats estrambòtiques per pintures estrambòtiques. La primera del manifest visual.I executada a l’oli, com no podria ser de cap altre manera. L’oli… la reina de les tècniques. Eròtica i sensual per naturalesa, no te límits. Amb ella tot és possible.
 
 
Transparència o empast. Delicada, dura. Figurativa o abstracta. Línia, taca. Matisada o plana. Simple. Oli i pigments, llinosa, cascall, nous… lapislàtzuli, terres, ocres i òxids… Simplicitat màxima per donar forma a la perfecció. Intacta durant segles, fidel a la seva creació. El bastidor, d’una sola peça i el llenç, també. Ni díptics, ni tríptics ni subterfugis. Veritable pintura de cavallet, bastidor de fusta i tela de lli egipci, belga.30 metres de teixit i 2 tirades horitzontals. Mall i enclusa. Fil i agulla. 72 metres quadrats. Fusta i metxes. Ferro i soldadura. I un ribot. Eren camins desconeguts, no hi havia ningú. Feia fred. 216 metres quadrats per encaixar-hi el temps, el poder i la llibertat. I el meu gos. No semblava gaire, però per mi, ho era tot. Mecanismes hidràulics, canonades de polietilè, 380 volts i motors giratoris amb inèrcia controlada. Sistemes anticaiguda. Tot per no caure. I un espai, un lloc on poder pintar.
Després, vaig començar a dibuixar.
Em calia un paper blanc i uns quants llapissos. No… molts llapissos i moltes gomes per borrar.
 
Quim Hereu
Fragment del manifest estrambòtic.
 

EL TEMPS

EL PODER

LA LLIBERTAT